tvb24
  • V Rožnově p. R. usedlo do školních lavic 216 prvňáčků.
  • Na Rožnovském Jižním městě začne v polovině září oprava chodníků.
  • Konec kolků je za dveřmi. Využít nebo prodat je můžete už jen do konce roku 2024.
  • Frenštátské školy přivítaly 111 prvňáčků.
  • Frenštátský aquapark prodlužuje sezónu do 15. 9.
  • Volby do krajského zastupitelstva proběhnou 20. a 21. zář 2024.
  • KAM VYRAZIT: Polytechnika pro děti, knihovna, pro děti, 10. 9. 2024 od 14.00, Knihovna Frenštát p. R.
  • KAM VYRAZIT: Křídokreslení, komunitní akce, 10. 9. 2024 v otevírací době, Knihovna Zubří
  • KAM VYRAZIT: Nejen na há(č)ku, kreativní workshop, 11. 9. 2024 v 16.00, Knihovna, Zubří
  • KAM VYRAZIT: DIVERZITA, beseda, 12. 9. 2024 v 17.00, hotel AGH Rožnov p. R.
  • KAM VYRAZIT: Freddie – Concert Show, koncert, 13. 9. 2024, Sportovní hala Zubří
Nezařazené

Noclehárnu i denní centrum už využívají lidé bez domova

Sociální pracovníci společnosti Elim Vsetím, která službu poskytuje, si pochvalují, že do noclehárny a denního centra každý den zamíří nový klient. Zařízení je kapacitně limitováno. Najednou v něm může být maximálně šest mužů a dvě ženy.

Šestašedesátiletý Otakar Hejný je jedním z prvních klientů, kteří počátkem roku začali využívat noclehárnu a denní centrum. „Na ulici jsem šest let. To víte, že jsem rád, že se teď mám kde ohřát, uvařit polévku, osprchovat, nebo něco vyprat,“ usmál se důchodce.

O byt přišel po rozvodu. Protože ale pracoval na montážích, přespával v ubytovnách. Až když šel do penze. „Z důchodu ale splácím dluh za syna, který byl léta závislý na automatech, takže jsem téměř bez prostředků,“ vylíčil Otakar Hejný.

Noclehárnu a denní centrum město vybudovalo v budově městské policie v Čechově ulici za milion dvě stě tisíc korun.

„Využili jsme prostory po nevyužívaných kancelářích městského úřadu. V uplynulých dvou letech zde v zimních měsících fungovala takzvaná sedárna, kdy lidé bez střechy nad hlavou mohli strávit noc v teple na židlích,“ vysvětlil místostarosta Jan Kučera.

Upozornil, že noclehárna je základní službou. Neplní tak funkci ubytovny.

„Lidé přijdou, dají si věci do pytle, osprchují se, přenocují a ráno se svými věcmi zamíří zpět na ulici,“ popsal místostarosta

Denní centrum slouží jako zázemí. Bezdomovci si v něm mohou uvařit čaj nebo polévku, najíst se, osprchovat či si vyprat prádlo. „Zde s nimi začne pracovat sociální pracovník, který se bude snažit pomoci s vyřízením občanského průkazu, dávek a bude se snažit postupně vrátit člověka bez domova na trh práce a do normálního života,“ řekl Jan Kučera.

Obě služby poskytuje Elim Vsetín. Uživatelům je v Čechově ulici k dispozici společenská místnost vybavená kuchyňskou linkou, knihovnou, stoly a židlemi, dvě ložnice se třemi postelemi pro muže a jedna dvoulůžková pro ženy.

„Dále mohou klienti využívat dvě umývárny pro muže a pro ženy se sprchovým koutem, sociální zařízení pro muže a pro ženy, automatická pračka, sušička a šatník,“ popsala vedoucí noclehárny a denního centra Daniela Románková.

Vstup do noclehárny je umožněn od sedmi do půl desáté večer. V sedm ráno následujícího dne musí klient zařízení opustit.

Denní centrum je otevřeno od pondělí do pátku od půl deváté ráno do dvanácti a od jedné do čtyř hodin odpoledne.

Vybudování denního centra a noclehárny stálo milion dvě stě tisíc korun. Pětaosmdesát procent způsobilých výdajů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Provozní náklady pak budu kryty z externích zdrojů, zejména ze státního rozpočtu. Zbývající část doplatí obce a města mikroregionu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button